Het doel van het team is bij elk incident (zowel transport, productie, behandeling en run-away reacties) met gevaarlijke stoffen snel en efficiënt op te treden zodat de schade voor mens en milieu zo klein mogelijk blijft. 

Dit tracht de brandweer te realiseren door gebruik te maken van alle mogelijke, ter beschikking zijnde middelen en materialen zodat de manschappen die deze taak moeten uitvoeren zo optimaal mogelijk beschermd zijn.

Het IGS-team treedt op in het kader van de brandweerzone en bestaat uit leden van het korps van brandweer Ieper, Poperinge en Wervik.

Het is dan ook belangrijk dat deze zeer goed met elkaar kunnen samenwerken. Dit wordt getraind gedurende een tiental bijkomende opleidingen. (zowel theoretisch als praktisch). Op deze opleidingen worden aan- en uitkleedprocedures, opstellen van het interventieveld, enz... ingeoefend.

Het IGS-team afdeling Ieper beschikt over een speciale IGS-wagen die werd opgebouwd vanaf een tweedehandswagen.

De leden van het IGS-team komen in realiteit voornamelijk in actie bij gasgeur en gaslekken.  Hiervoor worden ze via het Astridsysteem apart opgeroepen.